Vad gör man på en bondgård?

En bonde behöver kunna massor av saker för att kunna sköta sin gård. Bonden ska ta hand om alla djuren, se till att alla växter man odlar växer, ta hand om all ekonomi för gården, se till att ladugården och andra hus på gården är hela och laga alla maskiner som går sönder.

Det är väldigt mycket av vår mat som kommer från bondgårdarna runt om i Sverige. Och vill ingen vara bonde och ta hand om gårdarna, så är det mycket vi skulle sakna i hyllorna på mataffären.

Och för att få fram till exempel mjölk till våra mataffärer så krävs det ett samarbete mellan bonden och alla kossorna. Båda är beroende av varandra.

Det här gör en mjölkbonde:

  • Bonden odlar mat till sina kor, så att de ska kunna växa sig stora och kunna ge mycket mjölk.
  • Bonden gödslar sina marker med kornas bajs, för att gräset ska växa bra.
  • Korna betar på betesmarkerna, så att de ska få i sig all näring, men också så att inte markerna växer igen så att bonden kan odla mer mat till dem.
  • När korna står inne vissa tider på året har markerna tid att vila och växa till sig.
  • När korna är mätta och glad kan de ge bonden mjölk som bonden sen kan sälja. En mjölkko kan ge mellan 8000 och 9000 liter mjölk varje år.
  • När korna är mjölkade börjar bonden om igen. Odla, gödsla, mjölka igen och igen.

De här sakerna är också
viktigt att bonden tar hand om:

Mjöl: För att vi ska kunna få mjöl att baka bröd av behöver bönderna odla vete, råg, havre och andra sädeslag.

Kött: För att vi ska kunna grilla en köttbit eller äta korv måste vi ha kor och grisar. Det är bönderna som ser till att grisar och kor växer stora och sedan kan slaktas, så att köttet kommer ut i kyldiskarna i butikerna.

Ägg: Tänk vad mycket vi använder ägg till; steka, koka, göra omelett med, baka med och göra massor av andra goda maträtter med. Om bonden inte skulle finnas för att ta hand om hönsen och odla mat som de kan äta, så skulle det inte finnas så mycket ägg att köpa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista