Miljö

Olja i havet på västkusten

Mycket olja har läckt ut i havet utanför Göteborg på västkusten. Djur skadas av oljan och det kan ta fler år innan området är städat.

Det du ser på bilderna är olja i havet på västkusten. Den flyter omkring i havet och har spolats upp på klipporna på många öar i norra skärgården.

Kan ta lång tid

Just nu jobbar upp till 100 personer med att få bort oljan ur havet. Men det kan ta lång tid att få bort den. Till exempel används maskiner som funkar som stora dammsugare. Maskinerna suger upp oljan från vattnet.

När olja läcker ut i vattnet leder det ofta till att stränder och djur blir nerkladdade.

– Det är som riktigt kladdig kakdeg som inte lossnar från händerna. Oljan är riktigt tjockt, säger Jon Lindren, från Stenungsunds räddningstjänst.

Fåglar kan dö

Djuren och naturen skadas svårt när olja släpps ut. Om en fågel får olja på sig gör det att fjäderdräkten inte längre är vattentät. Fågeln kan då sakta frysa ihjäl eller drunkna.

Oljan innehåller också giftiga ämnen och giftet kan komma ner i grundvattnet, vatten som vi människor sen kanske dricker.

Fartyg

Just nu vet inte myndigheterna var oljan kommer ifrån. Men den kan ha läckt ut när två fartyg krockade utanför Danmark för två veckor sen.

Agnes bor vid oljan

Raghda ringer till Agnes för att höra hur det ser ut på ön Klädesholmen.

Så drabbas djuren

Arvid snackar med Jenny som är naturreporter på Sveriges Radio.

Kim Ohlsson

0470-72 60 94
kim.ohlsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.