Olje-utsläppet

Hon kanske inte kan fiska hummer

1:39 min

När hummerfisket startar på måndag är det många som kanske inte kan vara med. För det är inte så bra om båtarna får olja på sig. Agnes Färdigh bor på Klädesholmen och intervjuas av Juniors Raghda Faleh Abbas.

Hur är det nu när det är en massa olja i vattnet?

- Det är väldigt kladdigt och svart och så. När jag var ute idag såg jag att det var lite olja på vissa ställen. Fast det syns inte så mycket just där jag bor.

Har ni pratat mycket om det i skolan?

- Igår pratade vi om oljan ganska mycket för det är vissa som bor väldigt nära havet och så. En kompis till mig hittade fåglar som hade fått olja på sig. Dom åkte med fågeln till Blå Stjärnan, som är ett djursjukhus.

- Sen har vi fått skriva om olja i skolan och läsa upp. Jag skrev om hur man kan göra rent båtarna från oljan. Då ska man använda ett särskilt schampo som tar bort det kladdiga.

Vilka problem blir det med oljan?

- Jo, nu på måndag ska vi fiska hummer  här ute. Det blir lite svårt för båtarna kan få olja på sig. Min morfar har en båt och han kanske inte kan fiska hummer då.

- Och sen är det många fåglar som dör för att dom får olja på fjädrarna.

Är du rädd för att få olja på dig?

- Alltså jag är inte så jäterädd för att få olja på kläderna. Jag är mer rädd för det som har hänt och att det inte ska gå bra. Men det tror jag att det ska göra.

Vad tror du händer nu?

- Jag hoppas att dom som försöker ta upp oljan får upp allt så att stränderna inte blir förstörda. Det vore inte bra för då kan kläderna bli förstörda när vi går och badar till sommaren.

Sara Bäckmo

0708-300 626
sara.backmo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.