Journalister misstänks för terrorism i Etiopien

Den här veckan är börjar en rättegång mot två svenska journalister i Etiopien. De är misstänkta för att ha samarbetat med en terrororganisation i Etiopien. Men enligt journalisterna själva var de på plats för att rapportera om hur dåligt folk har det där.

Det var i juni i år som Martin Schibbye och Johan Persson gick över gränsen till Etiopien, in i ett förbjudet område, tillsammans med etiopier som inte gillar de som bestämmer i landet. Efter några mil greps de av armén och har suttit i fängelse sedan dess.

Enligt journalisternas arbetskamrater hemma i Sverige var de på där för att dokumentera hur människor dödas, byar bränns och folk måste fly från sina hem för att stora företag vill använda oljan som finns i området.

De etiopier som svenskarna fick hjälp av ingår i en organisation som vill befria området de kom till, från de som bestämmer. Men de som bestämmer i Etiopien tycker att organisationen ägnar sig åt terrorism och att den därmed är olaglig. Därför anklagas nu även svenskarna för att vara terrorister och om de döms i rättegången riskerar de att få sitta många år i fängelse i Etiopien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista