Sverige

Fler får medicin för ADHD

1:56 min

Fler barn än tidigare äter medicin för att dom har ADHD. En del tycker det är bra och andra tycker det är dåligt.

Norea är 11 år och bor i Skövde. Hon äter flera mediciner för att hon har ADHD, men egentligen vill hon inte äta mediciner som gör henne mindre sprallig.

- Det är inte så roligt att äta mediciner, men jag måste ju. Jag vill inte vara mindre sprallig, säger Norea.

Svårt att koncentrera sig

Ett sak som gör att det märks att Norea har ADHD är att hon har svårt att koncentrera sig ibland. Om hon ska på gymnastik och tävla till exempel tycker hon att det är bra att hon kan äta en speciell medicin.

- Jag har en eftermiddagsmedicin som jag tar när jag behöver väldigt mycket extra energi och måste koncentrera mig mycket.

En del som tycker det är dåligt att så många barn äter medicin mot ADHD är oroliga för att det inte är riktigt säkert vad som kommer att hända i framtiden med de barn som äter medicinen nu.

Bra med ADHD också

Norea berättar att hon kan bli väldigt trött av att ha ADHD. En annan sak är att hon kan bli jättearg - så arg att hon känner att hon måste slå någon. Fast nu har hon lärt sig att kontrollera det ganska bra. När hon känner att hon blir jättearg brukar hon ställa sig på händerna och göra armhävningar eller skrika.

En sak som är bra med att ha ADHD är att Norea klarar en massa saker.

- Som igår då kunde jag komma ner i splitt på gymnastiken, säger Norea. Jag har verkligen velat det så jag tränade i två timmar, och till slut klarade jag det!

Inget att skämmas för

Att flera barn äter medicin betyder inte att det är fler som har ADHD. Det har istället blivit vanligare att få medicin för det.

- Det är inget att skämmas för att ha ADHD. Det kan vara ganska jobbigt ibland, men det är inget att skämmas för. Tvärt emot, säger Norea.

ADHD är ingen sjukdom utan en funktionsnedsättning. Andra funktionsnedsättningar kan till exempel vara allergier, att ha nedsatt syn eller hörsel eller att behöva använda rullstol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista