1 av 3
2 av 3
Martin Svenselius - parkourproffs.
3 av 3
Isaac Kerlund, Elias Kihlström och Andreas Gesar. Foto: Emmy Bergqvist/Sveriges Radio.
Stockholm

Parkour - en sport med frihet

2:19 min

Har ni någon gång sett någon som balanserar koncentrerat på trottoarkanter, hoppar spänstigt mellan bänkarna i parken eller kanske klättrar snabbt upp i träd? Då kan det vara någon som håller på med sporten parkour.

Martin Svenselius är parkour-proffs. Han har tränat parkour i över sju år och brukar ha träningar träningspass för ungdomar. Och hurra-ropen blev höga när Martin svängde sig som en katt mellan de olika hindren i parken.

– Parkour handlar bara om att röra sig och testa nya sätt att röra sig på. Man kan exprimentera sig med hur man kan ta sig fram, säger Martin.

Vad är tjusningen med parkour?
– Friheten. Att hela tiden ha möjligheten att ta mig framåt snabbt, att träna och att leka. Man kan göra om allt till ett gratis gym och lekplats.

Vilka tips har du till de som vill testa?
– Det bästa är att vara ute och röra sig. Klättra och klänga på allt, precis allt som går.

Bakom Nälstaskolan i Vällingby finns en speciell park som är uppbyggd just för parkour. Där har Elias Kihlström, Andreas Gesar och Isaac Åkerlund precis har spanat in Martin när han har visat upp när han tränar. Men de själva brukar också ofta hänga i parken.

– Vi brukar gå till parken på rasterna och springa, hoppa, hänga oss och så, säger de.

– Det är coolt. Och det är bra att man får röra sig mycket och så...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista