Baku

Eurovision - en mångårig tradition

I 56 år har europeiska länder tävlat mot varandra i musik. Sverige har vunnit Eurovision Song Contest fyra gånger. I år är det alltså dags för Azerbajdzjan att hålla i tävlingen.

Anledningen till att tävlingen finns var från början att man ville lyfta fram de olika typerna av musikstilar som finns i de olika länderna. Men allt eftersom tiden gått har bidragen blivit mer och mer lika varandra.

I år är tävlingen i Azerbajdzjans huvudstad Baku eftersom deras birdag "Running Scared" med Ell & Nikki vann förra året.

För att utse en vinnare telefonröstar invånarna i alla länder, men man får inte rösta på sitt eget land. I varje land finns även en jury som har samma makt som telefonrösterna. Alla röster läggs ihop och sedan får ger man ut poäng till de olika bidragen.

Sveriges birdag i år är "Euphoria" med Loreen och det bidraget har blivit favorittippat. Man tror alltså att den låten kan vinna alltihopa.

Sverige har hittills vinnit Eurovision Song Contest fyra gånger:

  • 1974 vann "Waterloo" med ABBA
  • 1984 vann "Diggi-loo diggi-ley" med Herreys
  • 1991 vann "Fångad av en stormvind" med Carola
  • 1999 vann "Take Me to Your Heaven" med Charlotte Perrelli (då Nilsson)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista