Facerape, när någon tar över ditt konto och låtsas vara du. Foto: Scapix.
Sverige

Facerape - när någon låtsas vara du på nätet

Polisen: "Facerape kan vara jätteallvarligt"
1:38 min

Om någon går in på ditt datakonto, till exempel på Facebook och låtsas vara du, begår den personen ett brott. Dataintrång heter det och är något som kan ge böter. Man brukar kalla det för facerape och är alltså olagligt.

Under veckan som har gått har en 15-åring i Norrköping anmälts för facerape. Han gick in på en annan killes Facebook-konto och skrev falska meddelanden i hans namn.

Polisen menar att det är ett allvarligt brott, men trots att det sker ganska ofta får inte polisen in så många anmälningar om det.

– Om du går in på någon annans konto utan lov begår du ett lagbrott som heter dataintrång, säger Anders Alqvist som är polis och jobbar med IT-frågor.

Men det är många som inte tycker det är så allvarligt?
– Om du och jag är överens om att det är okej att skoja på det sättet är det ju inget problem. Men om jag skriver en massa elaka saker på ditt konto kan ju det bli väldigt allvarligt för dig och du känner dig ledsen.

Varför heter det facerape?
– Namnet facerape kommer just från Facebook, men det handlar ju även om att gå in på andra konton som mailkonton, twitter eller andra, säger Anders Alqvist.

Blir man utsatt för något sånt här ska man framförallt prata med någon vuxen, antingen föräldrar eller någon lärare till exempel.

Junior i P4
junior@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".