Alice och Jonathan tycker det är bra att slippa göra läxorna ensamma.
Sverige

Allt vanligare med läxhjälp

"Det är roligare att göra läxan med kompisarna"
0:38 min

Det blir vanligare att hyra in folk som hjälper barn att läsa läxor. Man kan nämligen få hjälp att betala för läxhjälp genom det så kallade rutavdraget. Det gör att det blir allt mer populärt. 

I Växjö till exempel finns det möjlighet att anlita högskolestudenter för att få hjälp att plugga och så får man hjälp från staten att betala halva den kostnaden. Och läxhjälpsföretagen säger att det är fler och fler som vill anlita dem.

– Man märker att något har hänt, folk börjar sakta vänja sig vid att den här typen av tjänster finns och vilken nytta det är med dem, säger Sofia Bengtsson på företaget Upgrade.

Läxhjälp både hemma och i skolan
Och det är inte bara familjer som använder sig av läxhjälp hemma, utan skolor kan också anlita läxhjälpare. Alice Citrohn och Jonathan Schill går i femman på Gustavslundsskolan där de haft läxhjälp. Och de gillar att de slipper göra läxan ensamma.

– Det har varit kul. Det är bra att man kan göra läxan här i skolan, för jag har så mycket aktiviteter på veckorna och nu kan jag vara med kompisar mera, säger Jonathan.

– Det har varit roligt att göra läxorna med sina kompisar, säger Alice.

Karin Avenäs
karin.avenas@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".