Många hundar lämnas i stekheta bilar. Det får man inte göra. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Hundar riskerar dö i stekheta bilar

Att lämna en hund i en bil är det många som gör, fast det är olagligt. Om det är ungefär 22 grader ute och sol mitt på dagen, kan det faktiskt bli 85 grader i en bil. Om hundarna inte har tillgång till vatten, kan de faktiskt dö då.

De flesta hundar har ju väldigt mycket päls. Det är som att vi skulle gå runt i en tjock dunjacka mitt i sommaren.

Trots att det inte har varit så jätte många varma dagar än så länge, har poliser fått rycka ut flera gånger. Förra veckan när det var som varmast, fick polisen i Kronobergs län åka många gånger för att ta ut hundar från bilar. Det hittades hundar i bilar på flera olika ställen under den veckan.

Om du går förbi en bil med en hund i när det är varmt ute måste du göra något. Kolla först om det går att öppna bilen. Om det inte går bör du ringa polisen så får de ut hunden på ett smidigt sätt.

När de flesta personerna ska åka och handla till exempel, tar de med sig hunden. Och då ska de ”bara” handla något eller ”bara” göra det. Det spelar ingen roll, man ska inte lämna djur i stekheta bilar.

Om man begår ett sånt här brott och lämnar en hund i en stekhet bil kan man dömas för djurplågeri och man kan få allt från böter till att hamna i fängelse.  

Kajsa Jonsson

junior@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista