Sverige

Mörk bild av läget i landets skolor

Det går inte lika bra för eleverna i skolan i Sverige som man vill. En ny rapport från Skolinspektionen visar att många är rädda för att gå till skolan och flera elever varje år går ut skolan utan betyg alls.

Skolinspektionen, som håller koll på att alla skolor i Sverige gör det de ska, har granskat hur bra det går för landets elever.

Efter att de nu undersökt det visar det sig att ungefär tre personer (10 procent) i varje klass är rädda för att gå till skolan. Och varje år är det 1000 elever i Sverige som går ur nian utan betyg i något endaste ämne.

Skolinspektionen menar att de som bestämmer i kommunerna sätter för låga mål för eleverna och att vissa inte tror på att alla barn ska kunna gå ut skolan med betyget godkänd i alla ämnen.

– När vi har frågat elever, då säger en mycket stor del av eleverna att lärarna tror inte att vi kan tillräckligt mycket och många elever säger också att lärarna ställer alldeles för låga krav på oss, säger Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista