Lova Sönnerbo på Lilla Melodifestivalens scen på Gröna Lund. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio.
Sverige

Lova vann Lilla Melodifestivalen

5:07 min

Lova Sönnerbo har tagit hem segern i Lilla Melodifestivalen 2012. Hon kommer att representera Sverige i Junior Eurovision Song Contest i Amsterdam den 1 december.

− Hon kan bli något stort, säger juryns ordförande Christer Björkman.

Åtta finalister i åldrarna 12-15 år gjorde upp om segern i Lilla Melodifestivalen på Gröna Lunds stora scen och i direktsändning i P4 Sveriges Radio. 14-åriga Lova Sönnerbo med låten ”Mitt mod” röstades fram som vinnare av en kunnig jury.

− Hon kan bli något stort. Hon är ett otroligt bra föredöme för andra unga, säger juryns ordförande Christer Björkman.

Lova Sönnerbo fick en stor överraskning när programledaren Molly Sandén avslöjade att hon hade vunnit.

− Det trodde jag aldrig! Jag är så himla blyg och visste inte ens om jag skulle våga vara med, men jag skickade in mitt bidrag i sista stund trots allt. Idag kändes det jättebra att stå på scen och jag fick så mycket stöd från publiken, säger Lova Sönnerbo.

− Det är det roligaste jag har varit med om. Jag tror att den här segern är en dörr som kommer att öppna många andra dörrar. Och det ska bli så himla kul att vara med i Junior Eurovision Song Contest , säger Lova Sönnerbo.

Så här har tävlingen gått till:
Över 300 bidrag skickades in till Lilla Melodifestivalen 2012. En jury valde under våren ut 24 bidrag som gick vidare till audition i Stockholm. Åtta av dessa bidrag valdes ut till den direktsända finalen i P4 Sveriges Radio 6 juni. Den slutgiltiga vinnaren röstades fram på plats av juryn.

Lilla Melodifestivalen i SVT
I höst sänds finalen i SVT och då kan man också följa finalisterna på deras resa fram till finalen och när vinnaren representerar Sverige i Junior Eurovision Song Contest i Amsterdam den 1 december 2012.

Alla tävlande

”Hellre utan dig”, Mathilda Lindström (12 år) från Vimmerby
”Oemotståndlig”, Moa Metz (14 år), Kajsa Metz (12 år) och Thilda Unnerstam (12 år) från Bjärred
”Om du var min”, Saga Pedersen (12 år) från Malmö
”Mitt mod”, Lova Sönnerbo (13 år) från Bromma
”Allt som jag har”, Lisa Ajax (13 år) från Järfälla
”Mitt liv”, Felicia Vårnäs (12 år) från Rönninge
”Svarta Molnet”, Ida Wachsberger (15 år) från Mölndal
”Till New York”, Teddi Hernqvist (13 år) från Göteborg

Om vinnaren Lova Sönnerbo

Lova Sönnerbo, vinnare i Lilla Melodifestivalen 2012. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio.

Lova Sönnerbo är 13 år och kommer från Bromma utanför Stockholm. Hon vann med låten "Mitt mod” som hon har skrivit själv. Så här skriver hon om sig själv:

  • Jag är en normal tonåring med stora drömmar. Och är nu redo att jobba för dom. Så jag behöver allt stöd jag kan få. Musiken betyder allt för mig och jag är redo att satsa 100%.
  • Om jag skulle beskriva mig med tre ord skulle det vara omtänksam, galen och glad. Jag är en väldigt sprallig person men samtidigt väldigt lugn och sansad.
  • Jag har många favoritartister, men Adele är en helt fantastisk sångerska."
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista