Molly Holm, Hillevie Pantzar, Erna Muheljic och Alexander von Porat går på Grästorpsskolan i Jönköping, där tarmparasiten har härjat. Foto: Privat
Jönköping

Eleverna har en parasit i magen

1:49 min

De flesta barn på två skolor i Jönköping har en tarmparasit i magen. Den gör att man kan få ont i magen och få diarré. Det är väldigt ovanligt att så många barn på samma skola har den här parasiten i magen.

Tarmparasiten upptäcktes först på Grästorpsskolan när många av eleverna blev magsjuka under väldigt lång tid. Efter ett tag visade det sig att parasiten också fanns hos de flesta elever på Vätterslundsskolan.

De flesta eleverna har haft parasiten i magen och att så många på samma skola drabbas är unikt i hela världen.

Hillevie hade parasiten i magen

Hillevie Pantzar går i klass två på Grässtorpsskolan och har fått medicin mot parasiten i hennes mage.

– Det var pirrigt först när vi inte visste om den var farlig men sedan fick vi veta att parasiten inte var farligare än en förkylning, berättar Hillevie.

Kan smitta genom bajs

Än så länge är det ingen som vet hur parasiten smittar men det kan vara genom bajs. Så alla elever ska vara noga med att tvätta händerna när de har varit på toa.

Nu ska forskare också undersöka om parasiten kan smitta genom silverfiskar eller löss.

Junior
junior@sverigesradio.se  

Fakta om parasiten

  • Den heter Dientamöba Fragilis.
  • Man kan få ont i magen och diarré.
  • Det finns medicin att få.
  • Parasiten finns i hela världen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista