1 av 4
2 av 4
Gabriella Bengtsson, 12, och kompisen Nellie Karlsson, 13, bänkar sig under OS framför TV:n för att se om storasyster Angelica Bengtsson lyckas ta en medalj i stavhopp. Foto: Ruth Aniansson/Sveriges radio
3 av 4
Gabriella Bengtsson övar spjut och friidrott nästan varje dag hemma i Boaryd. Foto: Ruth Aniansson/Sveriges radio
4 av 4
Man kan inte smita från träningen när ens pappa är tränare. "Han har sett till så att vi inte är lata" säger Gabriella Bengtsson som övar gymnastik eller friidrott nästan varje dag. Foto: Ruth Aniansson/Sveriges radio
SPORT

Gabbi följer syster Angelica i OS

3:01 min

De olympiska spelen i London är världens största idrottshändelse med flera miljarder som följer tävlingarna via medierna de närmsta veckorna. Gabriellas storasyster Angelica Bengtsson ska tävla i stavhopp för Sverige.

17 000 idrottare kommer att göra sitt bästa för att vinna en medalj eller få en bra placering i sommar-OS de närmsta veckorna.  135 av dem kommer från Sverige.

En av dem är Angelica Bengtsson, juniorvärldsmästare i stavhopp. Hennes lillasyster Gabriella, 12 år, kommer att bänka sig framför TV:n och hålla tummarna för att syrran tar medalj. Hon tränar själv friidrott och gymnastik nästan varje dag.

Ser spelen bra på TV

Många åker till London för att se tävlingarna direkt, men i familjen Bengtsson föredrar hälften att stanna hemma och kolla på TV där man ser allt bra och slipper trängas.

Pappa Glenn viktig kraft

Hemma i Boaryd i Småland har syskonen Bengtsson nästan kunnat träna all friidrott hemma på gården - spjut, häck, löpning, stav, längd. Och pappa Glenn har tränat både Angelica och nu Gabriella. Det gör att man inte kan smita undan träningen, säger Gabriella och ler.

Positiv strategi för att nå OS

 För att nå OS måste man inte bara träna mycket och ha en bra strategi, man måste också vara lycklig och tänka positivt, tror Gabriella.

Själv hoppas hon år 2020 få tävla i häcklöpning eller i stafett som är en kul samarbetsgren.

Ruth Aniansson/Sommarlov i P4
junior@sverigesradio.se

Fråga

OLYMPISKA SOMMARSPELEN 2012

  • invigs den 27 juli och avslutas den 12 augusti med stora festligheter i London
  • är världens största idrottshändelse med tävlande från nästan alla jordens länder
  • man tävlar i närmare 30 idrottsgrenar
  • flera miljarder människor väntas se spelen via medier
  • ordnas vart 4:de år
  • har sitt ursprung i antika Grekland där idrottstävlingar ordnades på festplatsen Olympia för nästan 3000 år sedan
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista