1 av 4
Felizia Gustavsson, 11 år, var med på prideparaden redan som nyfödd i mamma Åsas famn. Foto: Ruth Aniansson
2 av 4
Felizia Gustavsson ser sig som regnbågsbarn för hennes mamma gillar tjejer. Hon har vuxit upp med mamma, storebror och mammas flickvänner. Foto: Ruth Aniansson
3 av 4
Bäst på pride är allt gratis godis, ansiktsmålningarna och att gå i paraden, tycker Felizia Gustavsson 11 år. Foto: Ruth Aniansson
4 av 4
Anna Malmqvist har intervjuat regnbågsbarn i åldern 5-8 år och låtit dem rita bilder av olika familjer. Här har ett barn ritat sin familj med två mammor och två barn. Foto: Ruth Aniansson
PRIDEFESTIVALEN

Familjer ser ut på många sätt idag

3:08 min

Måste en familj ha mamma, pappa och barn? Idag är svaret helt klart nej. Många växer upp med en förälder idag, eller två mammor eller två pappor, i så kallade regnbågsfamiljer. Pridefestivalen i Stockholm är en fest för att fira att man får tycka om vem man vill. För Martin och Felizia är det en självklarhet.

Felizia Gustavsson, 11 år, har vuxit upp med sin mamma, storebror och mammas flickvänner. Hon tycker att det är helt normalt, även om det händer att hon ibland får förklara varför hon inte har någon pappa.

Felizia har gått på Pridefestivalen sedan hon var tre år och gillar att gå i paraden, att få ansiktsmålningar och hämta godis i alla stånd.

Pride kids - alla som vill mysa

Martin, 10 år, ser fram emot Pride kids för han gillar att vara i Kulturhusets rum Tio tretton där 10-13-åringar får vara ensamma och läsa, fixa, pyssla och vara påhittiga. Nu under festivalen flyttar de ut i ett tält i Prideparken där man kan lyssna på högläsning, fika, ta det lugnt och klä ut sig och prova olika roller.

Föräldrar är familj

Martin har vuxit upp med sina två mammor, som han nu när han är lite äldre, brukar kalla vid namn för att kunna skilja dem åt. Som Felizia har han aldrig saknat att ha en pappa. Han har en tydlig bild av vad en familj är:

- Det är föräldrar, faktiskt.

Vad är en förälder?

- Det är en vuxen, som tar hand om en.

Anna Malmqvist forskar om regnbågsfamiljer. Hör om hennes resultat nedan.

Junior i P4/Ruth Aniansson
junior@sverigesradio.se

PRIDE

  • En glad festival för homosexuella, bisexuella, transpersoner och alla som gillar vår kultur, står det på hemsidan
  • Pride betyder stolthet på engelska och menar att alla ska stolt ska få vara som de är och tycka om vem de vill
  • pågår från 31 juli till 4 augusti i Stockholm: i Prideparken, i Kulturhuset och på stan
  • festivalen avslutas med en färgglad parad där folk klär ut sig och går genom stan
  • firas i 140 städer i världen på lite olika sätt
  • Prides symbol är en regnbåge
  • regnbågsbarn kallas de som inte växer upp med mamma och pappa, utan t ex två mammor eller två pappor
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista