Sport

OS-skandal i badminton

Internationella badmintonförbundet har stängt av åtta kvinnliga badmintonspelare i London-OS för att inte ha ansträngt sig tillräckligt för att vinna sina matcher. Världensettan Yu Yang slutar nu helt med sporten.

Fyra par badmintonspelare, två från Sydkorea, ett från Kina och ett från Indonesien, diskvalificerades, alltså stängdes av, efter att de försökt förlora matcher för att få möta lättare motståndare senare i turneringen.

Paren anklagades av badmintonförbundet sedan de blivit utbuade av åskådare och varnade av domaren.

Anklagelserna gällde det, som Sverige INTE gjorde i tisdagens fotbollsmatch mot Kanada. Alltså att med flit prestera sämre för att få lättare motstånd i kvartsfinalen.

Kinesiskan Yu Yang, världsetta, har nu bestämt sig för att sluta helt med sporten. Hon skriver på en kinesiska mikroblogg, att hennes drömmar blivit "hjärtlöst krossade" med beslutet. Många kinesiska supportrar är också upprörda över beslutet att diska Yang.

Junior/Radiosporten
junior@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista