Svenska ambassadören i Vitryssland, Stefan Eriksson, och president Alexander Lukashenko. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER

Sverige i bråk med Vitryssland

Den svenska ambassadören i Vitryssland har sänts hem för landets ledning tycker inte om att svensken har haft kontakt med andra grupper i landet.

USA stödjer nu också Sverige i bråket med Vitryssland. Vitryssland är ett hårt styrt land som nu kan isoleras allt mer, eftersom det inte är så öppet.

Brukar ha kontakt med olika röster

I de flesta länder har andra länder representater där, ambassadörer. Att ha kontakt med olika grupper och arbeta för mänskliga rättigheter är vanligt i en demokrati. Men Vitryssland är ingen demokrati och därför tyckte landets ledning inte om när den svenska ambassadören hade kontakt med andra grupper i Vitryssland.

Vitryssland har nu också stängt sin ambassad i Sverige som ett svar. Hur bråket mellan Sverige och Vitryssland kommer fortsätta vet man inte.

Junior/Ekot
junior@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".