De kämpar för frihet genom sin musik. Medlemmarna i Pussy Riot, Nadezjda Tolokonnikova, Maria Alesjina och Jekaterina Samutsevitj, bakom plexiglaset i rättsalen. Foto: Natalia Kolesnikova/Scanpix
RYSSLAND

Ryska tjejbandet kan få fängelse

De tre unga kvinnorna i ryska bandet Pussy Riot riskerar att få tre år fängelse för att de gjorde en punkbandspelning i en rysk kyrka utan lov. Madonna stödjer deras kamp för frihet.

Pussy Riot är en rysk punk- och performancegrupp som ofta göra aktioner och spontana spelningar och tar upp frågor om att alla ska få säga vad de vill (yttrandefrihet) och att män och kvinnor ska ha samma möjligheter. I Ryssland är det ingen självklarhet.

Fick inte spela i kyrka

I februari gjorde bandet en performance i en kyrka i Moskva där de i masker kritiserade landets ledning.

Åklagaren, som anklagar bandet för att ha visat hat mot landets ryskortodoxa tro, vill att tjejerna får 3 års fängelse. De kan få till och med 7 års fängelse. Bandmedlemmarna är 23-29 år gamla och två av dem har små barn.

Stöds av många utomlands

Ryssland är delat i frågan och många stöder Pussy Riot. Det gör många utomlands också. Madonna har sagt att hon också stödjer bandet och deras kamp för yttrandefrihet.

Junior i P4/Ekot
junior@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".