1 av 5
De planterade blommor på sin skolgård som nu vuxit upp. Mohammed Al-Asadi, Beilasan Al-Asadi, Dafina Haziri och Rita Bytyqi på Videdalsskolan i Malmö. Foto: Ruth Aniansson/Sveriges radio
2 av 5
Nu finns det blommor och kullar på skolgården. Videdalsskolans elever Dafina Haziri, Rita Bytyqi, Mohammed och Beilasan Al-Asadi gillar det. Foto: Ruth Aniansson/Sveriges radio
3 av 5
Asfalten har bytts ut mot gröna kullar som Mohammed A-Asadi, 12 år, och hans skolkamrater gillar att springa nerför på Videdalsskolan i Malmö. Foto: Ruth Aniansson/Sveriges radio
4 av 5
Malmös satsning på gröna skolgårdar har gett resultat. På Videdalsskolan rör eleverna mer på sig när asfalten fått sällskap av kullar. Mellanstadieeleverna Dafina Haziri, Rita Bytyqi och Beilasan och Mohammed Al-Asadi gillar sin nya skolmiljö. Foto: Ruth Aniansson/Sveriges radio
5 av 5
Stockarna är populära att sitta och öva balansgång på, bland mellanstadieeleverna på Videdalsskolan i Malmö som fått en grönare skolgård. Foto: Ruth Aniansson/Sveriges radio
MALMÖ - SKOLAN

Deras skolgård har blivit grön

"Det är mycket roligare nu än det var innan"
3:44 min

Nu har de kullar, blommor, träd, stockar och buskar att leka med på sin skolgård - och inte bara asfalt. I Malmö görs allt fler tråkiga skolgårdar om. Eleverna på Videdalsskolan gillar det.

Där har en del av asfalten blivit kullar med springtåliga växter och blommor, det finns träd och buskar, trädgårdslådor med grönsaker, och gångstigar och stockar att sitta och balansera på.

- Det har blivit mer lekfullt än tidigare och det är vackert också, säger Mohammed Al-Asadi, 12 år. Han ser också hur de nya trädens löv och växter kan användas på NO- eller bildtimmen i skolan.

Dafina Haziri, 11 år, tycker också om den nya skolgården.

- Det är snyggare och mer växter. Vi brukar vara här ibland och gå runt.

Mer lek och stoj

För två år sedan började man bygga om skolgården på Videdalsskolan, många elever var med och planerade och sedan planterade växter. Nu är den klar.

- Vi springer här riktigt mycket, det är riktigt roligt att vi har detta, säger Rita Bytyqi 11 år. För helt asfalt - nej!

Gröna uteklassrum

Videdalsskolan var en av de första i Malmö där 20 skolor hittills är med i Gröna skolgårdar - några ska göras om i höst. Även i Göteborg håller man på att göra skolgårdar grönare - och Örebro är på gång.  

Man gör det för att eleverna ska ha en roligare miljö att vara i på rasterna, men på vissa skolor gör man också uteklassrum, så att man ska kunna använda skolgården som en del i lektionerna.

Asfalt ingen höjdare säger forskning

Forskare har sett att i en grönare miljö rör barn mer på sig, vilket är bra för både kropp och hjärna. Man får energi och blir av med extraenergi. Att många skolgårdar fortfarande är tråkiga och inte lockar till lek, beror på att det kostar att bygga om. I Malmö har kommunen bestämt sig för att lägga pengar på att ge barnen en bättre skolgård.

Videdalsskolan är med i en undersökning om detta med barnens aktivitet. I höst kommer forskare dit igen och sätter stegräknare på barnen. Troligen kommer man då se att barnen rör på sig mera, än när de bara hade asfalt att leka på.

Junior i P4/Ruth Aniansson
junior@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".