Gazas barn rädda för flygattacker

"Alla i Gaza är skräckslagna, inte bara vi"
2:24 min

Gazas barn har upplevt ytterligare en natt av flygattackar. Rania, Raja och Ahmed är rädda för det som nu händer.

När jag igår gick från begravningsplatsen i Gaza, där fyra dödade barn just begravits, klev jag rakt in i Rania, Raja och Ahmeds lek flygplanet. Det var ett slags ”hela havet stormar” där alla representerar olika flygplansdelar - vingarna, motorn, fönster och landningsställ.

Inga av dessa barn har någonsin flugit i ett plan, eller ens sett ett flygplan på marken. Flygplan betyder hotfulla F16 plan för de flesta. När jag frågar dem vem som är rädd, överraskas jag av det uppriktiga svaret: ”Jag, jag, jag”, ropar de i mun på varandra.

Min erfarenhet av barn i Gaza är annars att de brukar säga: "vi är inte rädda för något". Nu säger de: "alla i Gaza är skräckslagna inte bara vi".

11-åriga Rania säger att när marken skakar av ett flyganfall och fönsterrutorna går sönder, då brukar hon krypa ihop i ett hörn, stänga överallt, och be för motståndsrörelsen - som hon kallar Hamas och de andra gruppernas milismän.

Jag frågar hur de reagerade när de fick höra att Hamas raketer nått ända till Jerusalem och Tel Aviv.

– Seger, stolthet, glädje över att våra raketer kan nå så långt och att israelerna får känna samma skräck som vi, säger Rania.

Men unga Rania säger samtidigt att om israeliska barn skulle träffas av raketerna från Gaza skulle hon sörja.

– De är oskyldiga som vi, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".