1 av 5
Rebecka Fagerson, Saga Fredriksson, Stina Hansson och Judith Zetterman gillar att leka i Stadsparken. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
2 av 5
Rebecka Fagerson, Saga Fredriksson, Judith Zetterman och Stina Hansson på den gamla lekplatsen i Stadsparken i Borås. Snart kan de leka på en splirrans ny lekplats som de själva har varit med och bestämt. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
3 av 5
Gungorna på den gamla lekplatsen i STadsparken är trasiga. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
4 av 5
Så här ser den gamla lekplatsen ut men snart ska den rivas. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
5 av 5
Den vinnande lekplatsen i lekplatsvalet i Borås.
Borås

I Borås bestämmer barnen

2:46 min

Att barn bestämmer i samhället är ovanligt. Men i Borås är det barnen som har röstat fram hur den nya lekplatsen i Stadsparken ska se ut.

– Det är bättre om barnen röstar istället för de vuxna, för de är ju inte med och leker, säger 10-åriga Rebecka Fagerson som har varit med och röstat.

Valet gick till på samma sätt som ett val för vuxna till riksdagen. Det fanns olika vallokaler och valsedlar och alla barn i Borås mellan 4 och 12 år fick vara med och rösta.

Det fanns tre olika förslag på lekplatser att rösta på och det förslag som vann kommer att byggas i Stadsparken i Borås. Lekplatsen kommer att innehålla en linbana, en jättestor klätterställning och många gungor.

– Det är bra för den gamla lekplatsen var väldigt sliten. Färgen på klätterställningen har trillat av och gungorna är trasiga, säger Judith Zetterman, som gärna skulle vilja bestämma om andra, ännu viktigare saker.

– Jag skulle vilja kunna rösta på vem som ska vara statsminister!

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista