Hinok och hans familj som kan tvingas tillbaka till Etiopien. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio.
Sverige

Hinok och familjen kan bli utvisad

3:44 min

Nioårige Hinok är född i Sverige och har bott hela sitt liv i Sverige. Nu kanske han inte får stanna i Sverige. Han och hans familj kan tvingas flytta tillbaka hem till Etiopien, eftersom de inte får uppehållstillstånd i Sverige.

Hinoks mamma och pappa kommer från Etiopien. Men för många år sedan så flydde dom till Sverige. I Sverige föddes deras barn - Hinok.

Eftersom att mamman och pappan inte var svenska medborgare så blev inte heller Hinok det.

Om man inte är svensk medborgare så måste man ha tillstånd för att få bo här. För att få det så måste man ha speciella skäl. Men en domstol som heter Migrationsdomstolen tycker inte att familjen ska få tillstånd att bo i Sverige.

Domstolen har därför bestämt att Hinok och hans familj måste flytta till Etiopien, där ju hans föräldrar kommer ifrån. Nu kan polisen komma och hämta familjen och se till så att de åker till Etiopien. Men Hinok har aldrig varit där och kan inte prata språket och han är därför väldigt rädd.

Många tycker att familjen borde få stanna eftersom Hinok Zakir och hans syskon är födda och uppvuxna i Sverige. Men Migrationsdomstolen menar att det är familjen själva som bestämt sig för att stanna i Sverige utan tillstånd.

Det är då föräldrarna som får ta ansvar för att barnen har kommit in i det svenska samhället och att det blir jobbigt för dem att lämna landet nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista