Foto: Volvo Cars
Sverige

1000 jobb försvinner från Volvo

2:18 min

Idag kom både bra och dåliga nyheter från bilföretaget Volvo. Många av dem som idag jobbar åt Volvo kan förlora sina jobb. Samtidigt ska Volvo starta en ny arbetsplats för 200 personer.

Volvo är från början ett svensk företag, men sedan år 2010 ägs de av företaget Geely i Kina. De personer som riskerar att bli av med sina jobb är bland annat de som har kontorsjobb på Volvo.

Per-Åke Fröberg arbetar för Volvos chefer och har ansvar för att prata med journalister. Han säger de flesta konsulterna och kontorsarbetarna ska sluta sina jobb frivilligt:
– Vi ska inte avskeda någon. Men en del personer kan gå i pension utan att ersättas av någon ny, säger Per-Åke Fröberg.

Den tråkiga nyheten är alltså att 1000 jobb på Volvo ska bort. Men samtidigt ska Volvo och Geely starta en ny arbetsplats och där behöver de anställa 200 nya personer.

Den nya arbetsplatsen ska ligga i stadsdelen Hissingen i Göteborg. Där ska svenska och kinesiska ingenjörer arbeta. Ingenjörerna är experter på teknik och ska tänka ut hur framtidens bilar ska se ut och fungera.

En som är nöjd idag är professor Christer Karlsson som forskar om bil-företag.
– Man var rädd att Volvo skulle flyttas till Kina, men nu satsar de på utveckling i Göteborg istället.

Klartext Sveriges Radio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista