Emeile Svensson, 12 år, är programledare för "Snoffe, döden och jag". Foto: Karin Alfredsson.
Ny serie

Emelie programleder nytt program om döden

2:58 min

Under torsdagen hade Svts nya serie "Snoffe, döden och jag" premiär. Serien handlar om barn som förlorat sitt husdjur och hur känns när man gör det. Emelie Svensson är 12 år och är programledare för programmet och hon tycker att det är jätteviktigt att man vågar prata om känsliga och jobbiga saker.

– Mina hamstrar har dött och jag är inte ensam om att ha varit med om att ett husdjur har dött. Många andra har gått igenom samma sorg som jag, säger 12-åriga programledaren Emelie Svensson.

Hon tycker att det pratas för lite om döden. Vad är döden? Måste alla dö? Och var tar man vägen efter att man dött? Det är sådana frågor som Snoffe, döden och jag handlar om.

– Vi pratar om deras tankar och känslor efter att deras djur har dött. Och så ordnar vi en begravning tillsammans för djuret. Det brukar kännas bättre efter att man fått säga hejdå, säger Emelie.

Emelie Svensson vill få fram att det inte alltid behöver vara så hemskt med begravning, utan att man kan göra det till något fint.

Hon tycker att det är en bra idé att skriva ett brev för att få ut sina känslor.

  • Skriv om det du känner för husdjuret.
  • Vart du tror att det är.
  • Hur du tror att det har det.
  • Beskriv hur det kändes efter att det dött.

– Jag hoppas att alla ska tycka att programmet är bra och att folk ska tycka att det är viktigt att prata om hur man känner och tänker och att man aldrig är ensam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista