Juniors reporter Vilma Svahn intervjuar Love Liinason och Tilde Ulfheden i matsalen på Fjällskolan i Göteborg. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
Göteborg

Stressigt i skolmatsalen

3:21 min

Vissa dagar har eleverna på Fjällskolan i Göteborg bara 5-10 minuter på sig att äta. Nu har de tröttnat på det och lämnat en namninsamling till rektorn.

– Det är stressigt när vi ska äta, speciellt på torsdagar efter slöjden, berättar Tilde Ulfheden som går i klass 4-5 A.

På 20 minuter ska eleverna hinna stå i kö, ta mat, gå och sätta sig på sin plats och äta upp. När det är lång kö blir det ibland bara 5-10 minuter över att äta på.

Ibland blir eleverna utkörda

Om det är väldigt tajt om tid innan nästa klass ska äta blir eleverna ibland utkörda ur matsalen fast de kanske inte har ätit klart.

– Det är väldigt dåligt och nu vill vi ha en förändring säger Love Liinason som går i klass 4-5 B.

Vill att det ska bli bättre

Tillsammans startade eleverna i klasserna 4-5 A och 4-5 B en namninsamling. Mer än 200 elever har skrivit under och namninsamlingen har lämnats till rektorn Maria Vidlund.

Rektorn tycker att det är bra att eleverna har tagit upp problemet. Men att hitta en lösning är svårt eftersom matsalen är väldigt liten.

Hur är det i matsalen på din skola? Nedanför artikeln kan du skriva och berätta!

Viktor

På min skola i Linköping är det precis samma sak. Vi ska ta mat och äta på max 20 minuter. Inte kul!

Anna Tigerström

anna.tigerstrom@
sverigesradio.se

0470-72 60 91
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista