Skolbänkar i ett klassrum. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Större skillnader i skolorna när föräldrarna får välja

1:53 min

Många föräldrar väljer bort skolor som ligger i fattiga områden. När dom ska bestämma var deras barn ska gå. Föräldrarna försöker istället låta sina barn gå i skolor i områden där folk har mer pengar. Det visar ny forskning från Stockholms Universitet.

Ekots reporter har träffat en mamma som säger att hon vill att hennes barn ska få gå i en skola i ett annat bättre område.

-- Min far bor nere vid den skolan som vi vill att min dotter ska gå på, så vi har funderat på att skriva henne där, för då kommer hon ju till den skolan vi vill ha, säger mamman.

Familjen funderar alltså på att säga till sin kommun att deras dotter bor på en annan adress, för att vara säkra på att verkligen få den skola de vill. Trots att det finns en skola som ligger närmare familjens hem, så vill de välja en annan skola åt sitt barn. För den närmsta skolan ligger nära ett område där det bor många arbetslösa, fattiga, och familjer från andra länder. Mamman säger att hon är orolig för hur det skulle gå för hennes barn i den skolan.

– Jag är orolig för att hon inte ska få den hjälp hon behöver, eftersom de har så många barn som behöver...Ja, som inte förstår svenska språket ordentligt bland annat, som tar upp mycket tid utav lärarna, säger mamman.

Det är forskare vid Stockholms Universitet som i samarbete med Uppsala Universitet nu har undersökt hur föräldrar väljer skola åt sina barn. Deras forskning visar alltså att allt fler föräldrar väljer bort skolor i fattigare områden, och istället väljer skolor som de tycker verkar finare och bättre. Forskarna menar att det nu kan bli stora skillnader på skolorna i Sverige, så att barn till fattiga och rika, svenskar och invandrare skiljs åt, och går i olika skolor.

Klartext

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista