Emma, Felicia och Vilma på Lillestadskolan i Växjö. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
SKOLAN

Skolmaten räcker inte till alla

"Sexorna fick ingen mat alls"
3:22 min

På Lillestadskolan i Växjö kan de elever som kommer sist till matsalen utan mat. Istället får de mackor eller varmkorv. Emma, Vilma och Felicia tycker det är dåligt och säger att maten måste räcka åt alla.

– Jag tycker det är dåligt. Man borde beställa mat så det räcker till alla, säger Emma som går på Lillestadskolan.

I ett mejl som rektorn skickade ut nyligen så skrev han att skolan får mindre pengar och att eleverna kan få räkna med att maten kan ta slut ibland. Så här står det:

"Detta kan få konsekvensen att en del barn som äter sent blir utan den ordinarie maten och istället får varm korv med bröd eller smörgås."

-– Jag tycker det är orättvist att de som kommer sist ska få korvar och mackor. Och man blir inte alltid mätt, säger Vilma.

Men efter att både elever och föräldrar nu har reagerat så säger rektor Staffan Johnson att han ska lösa problemet. Han tittar på om de kan ta mat från en annan skola om man ser att maten håller på att ta slut. I ett nytt mejl skriver han så här:

"Meningen med brevet var att visa på att vi måste minska svinnet av maten. Det är både ekonomiskt för skolan och för samhället."

Hur är det i matsalen på din skola? Skriv och berätta nedanför artikeln eller skicka ett mejl till oss på junior@sverigesradio.se

Lars-Peter Hielle
junior@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".