Val av ny påve

En ny påve har valts

Junior drog till kyrkan
4:47 min

Den förra påven Benedictus XVI slutade sitt jobb förra månaden. Nu har en grupp präster som kallas kardinaler valt en ny påve. Den som blev framröstad till ny påve är en biskop från Argentina. Franciskus I blir hans påvenamn.

Påven Franciskus ska vara en man med humor. När han talade inför tiotusentals människor småskrattade han och sa att kardinalerna hade varit tvugna att söka sig till världens ände för att hitta en ny påve. Alltså ända till Argentina.

Det var 115 kardinaler som hade rätt att rösta i påvevalet. De höll sina möten i en kyrka som heter Sixtinska kapellet och fick endast hålla sig i kyrkan eller på gästhemmet där de bodde under tiden de röstade.

När de röstade skrev de namnet på den person som de ville ha som påve. Sedan samlades lapparna in och räknades. För att någon skulle få bli påve så krävdes det minst två tredjedelar av rösterna.

När rösterna var räknade så brändes papperslapparna. Och när någon fick tillräckligt många röster för att bli påve så såg de till att röken blev vit.

Om röken istället skulle ha blivit svart så skulle det visa att ingen blivit vald till påve den gången. Då skulle kardinalerna få göra en ny omröstning. Och den här gången gick det ovanligt snabbt att rösta fram en ny påve.

Junior i P4/Klartext
junior@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".