Rökning. Foto: Fredrik Varfjell, Scanpix
Sverige

Rökning kan förbjudas utomhus

Det har länge varit förbjudet att röka inomhus i allmänna lokaler, som till exempel i skolor, på restauranger eller arbetsplatser. Nu kan det här förbudet börja gälla utomhus också.

Myndigheten Folkhälsoinstituet ska ta reda på hur farligt det är för människor som står runtomkring de som röker.

I december ska det vara klart och Folkhälsoinstitutet ska lämna över det man kommit fram till, till regeringen. De ska sedan a bestämma om det ska bli förbjudet att röka på vissa platser utomhus eller inte.

I till exempel Singapore, Spanien och delar av Australien är det rökförbud på lekplatser. Och längs stora delar av Medelhavskusten och i Kalifornien är det rökförbud på stränder.

Det som Folkhälsoinstitutet är mest oroliga för är hur farligt det egentligen är för barn att vara där någon röker i närheten. Och det är det man alltså ska ta reda på.

När Storbritannien 2007 förbjöd rökning i offentliga lokaler, blev antalet barn som lades in på sjukhus på grund av astma färre.

Junior i P4/Ekot

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".