Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Juniorkorren

Matilda hjälper familjer i Polen

"Det finns många som är fattiga"
1:33 min

Matilda Berggren som är 13 år och bor i Borås har samlat in leksaker till fattiga familjer i Polen. Nu ska hon, hennes pappa och lillasyster åka dit och lämna över grejerna.

– Det började med att min pappa var så trött på att min lillasyster hade lagt sina leksaker överallt och att jag hade mina läxböcker överallt. Då sa han "om ni inte plockar ihop alla era saker så tar jag dem och kör ner dem till Polen", säger Matilda Berggren.

Det här tyckte Matilda var en bra idé eftersom hon visste att det fanns många familjer i Polen som var fattiga. Efter att hon sedan berättat om det här i skolan har Matilda och hennes familj fått in leksaker från flera klasser. Även släkt och vänner har hjälpt till.

– Jag ska ringa runt till företag också och be om pengar. Min pappa har gett mig en lista med nummer som jag ska ringa, säger Matilda.

Nu i påsk ska Matilda, hennes pappa och lillasyster lasta en hel lastbil full med saker och köra ner till Polen med. Leksakerna ska de själva lämna till barnen.

– Det är en ganska stor grej att få åka ner dit själv och se om de blir glada och så, säger 13-åriga Matilda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".