En skola som hållde stängt efter vapenfyndet. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix

Vapen hittades nära skola i Malmö

Polisen hittade förra veckan flera vapen i närheten av en skola i Malmö. Nu ska  eleverna lära sig hur de ska göra om någon börjar skjuta på skolan.

Vi har många gånger fått höra om skolbarn som blivit dödade när någon börjat skjuta på skolor i USA. En sådan händelse inträffade i december. Då dödades många på en skola i staden Newtown.
Men något liknande har aldrig hänt i Sverige.

Men efter att polisen hittade vapen i närheten av en skola i Malmö så undrade många om det var någon som planerade att skjuta på skolan.

För att eleverna på skolor i Malmö ska veta hur de ska göra om någon börjar skjuta så ska de nu öva på detta. Precis på samma sätt som att det övas på hur man ska göra om brandlarmet går.

- Vi är vana vid att utrymma skolor. När det brinner ska alla barnen ut så fort som möjligt. Nu måste vi lära oss att tänka spegelvänt, att inrymma, säger Henric Kahlmeter till tidningen Sydsvenskan.

Tanken är att om någon börjat skjuta så ska eleverna inte springa ut i korridorerna. Istället ska de stänga in sig i klassrummen.

- Man vill undvika att barnen rusar ut i korridoren och möter en gärningsman, säger Henric Kahlmeter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".