Shin Dong-hyuk lyckades fly från ett nordkoreanskt fångläger.

Shin Dong-hyuk lyckades fly från ett nordkoreanskt fångläger

Hör Shin Dong-hyuk om flykten från lägret i Nordkorea
2:34 min

Nordkorea är en diktatur, där folket måste lyda landets ledare. De som säger emot ledaren kan tas fast och låsas in i fångläger. Det finns många sådana fångläger i Nordkorea och det är mycket svårt att komma därifrån. Men en av dem som har lyckats är Shin Dong-hyuk.

Nu är han i Sverige för att berätta om sitt liv i lägret och flykten därifrån.

År 1982 föddes Shin Dong-hyuk i ett fångläger i Nordkorea.
– Jag vet inte varför jag och mina föräldrar var i fångläger, säger Shin Dong-hyuk.

I Nordkorea kan du straffas för saker som dina föräldrar eller någon annan släkting har sagt eller gjort för länge sedan.

När Shin Dong-hyuk växte upp i lägret hade han det hemskt. Fångarna i lägret fick för lite mat. De var undernärda och svalt. De kunde plågas och torteras som straff för olika saker, och de tvingades arbeta mycket hårt i lägret.

Toppen på Shin Dong-hyuks högra pekfinger är borthugget. Vakterna i lägret högg bort det som straff för att han tappade en maskin som de sagt åt honom att lyfta. Under tiden i lägret har vakterna också eldat på hans kropp, och torterat honom på andra sätt.

När Shin Dong-hyuk var 14 år gammal tvingades han se på när hans mamma och bror dödades av vakterna i lägret. Han trodde att han själv också skulle dö i lägret. Men en dag när han var 23 år gammal lyckades han till slut fly, med hjälp av en annan fånge.

Flydde till Sydkorea

Shin Dong-hyuk flydde genom Nordkorea, tog sig in i Kina, och därifrån till slut vidare till Sydkorea. Det var först när Shin Dong-hyuk kom till Sydkorea, efter mer än 1 år på flykt, som han vågade tro på att han var fri, säger han.

Tillsammans med en journalist har han skrivit en bok om sitt liv, "Flykten från läger 14", och han reser nu runt i världen för att berätta sin historia.

Det finns ungefär 200 000 fångar i de nordkoreanska fånglägren, män, kvinnor och barn som plågas och lider. Shin Dong-hyuk säger att han önskar att världen skulle hjälpa dem.

När Nordkoreas ledare nu hotar med nya strider, och till och med kärnvapen, så reagerar världen. USA:s ledare, säger att de kommer att försvara Sydkorea om Nordkorea anfaller. Shin Dong-hyuk säger att han kan förstå det, fast han tycker att världen också borde reagera på fånglägren, och stoppa dom.

– Visst, kärnvapen är skrämmande, men världen borde uppröras mer av hur många som dött och som fortfarande dör i Nordkorea av svält, av tortyr och avrättningar. Det pågår varje dag. Världen borde göra mer för att stoppa Nordkoreas ledare som utsätter sitt eget folk för det, säger Shin Dong-hyuk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".