1 av 2
Urdjur. Foto: Jonna Burén/SR P4 Göteborg
2 av 2
Rekonstruktion av dinosaurieunge i ägget. Bild: D. Mazierski.

Så växte dinosaurien i ägget

De personer som jobbar med utdöda djur, paleontologer, har hittat dinosaurieägg i Kina som är väldigt, väldigt gamla. Det man hittat visar hur dinosaurierna växte till inuti äggen.

Arten som har hittats hör till långhalsade växtätande dinosaurier, sauropodomorpher, som var några av de allra största dinosauriearterna. 

Det nya är att man har hittat ben och äggskal från en och samma art, men från flera olika bon med ägg som vuxit olika långt. Och eftersom man hittat ägg som hunnit växa olika långt kan man lägga ihop all den informationen och förstå hur den här dinosaurien har utvecklats inuti ägget.

Till exempel har man kommit fram till att dinosaurieungarna började röra på musklerna inuti ägget, innan de kläcktes. Och så är det även hos fåglar och däggdjur som lever idag, men att det var lika som dinosaurier visste man inte tidigare.

Vetenskap & Miljö/Junior i P4
junior@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista