1 av 5
Foto: Scanpix
2 av 5
Fansen välkomnar Justin Bieber. Foto: Scanpix
3 av 5
Foto: Manal Tawfik
4 av 5
5 av 5
Justin Bieber. Foto: Matt Sayles/Scanpix.

Justin Bieber-feber

Storyn bakom Justin Biebers framgång
2:25 min

Just nu verkar den hetaste av alla artister vara Justin Bieber. De senaste veckorna har tusentals och åter tusentals fans sett Justin Bieber uppträda i Oslo, Köpenhamn och Stockholm. Alla konserter är slutsålda.

Vem är Justin Bieber?

Justin Bieber är 19 år gammal och kommer från Kanada.

Många har olika åsikter om Justin Bieber. Vissa älskar honom, andra gillar honom inte alls. Och ett tecken på att många älskar honom men att nästan lika många inte gillar honom alls är det är att hans video Baby är det näst mest sedda videoklippet på Youtube. Samtidigt var det det mest ogillade klippet. Men det var fram till Reecka Blacks låt Friday tog över den positionen.

Det var just på Youtube som Justin Biebers karriär började. Han la upp låtar på Youtube och en dag 2008, när han var 13 år, blev han upptäckt och fick ett skivkontrakt. Sedan dess har Justin Bieber blivit en av de populäraste artisterna någonsin.

Förutom en massa låtar som har legat på topplistor i hela världen har Justin också gjort filmen Never Say Never och boken Min historia. Och över hela världen har han fans. De mest fanatiska kallar sig för beliebers.

Speciellt program om Justin

Kim, Kajsa och Felix blickar framåt - mot Justin. Foto: Hanna Bomberhult/Sveriges Radio.

Junior i P4 uppmärksammar Biebers närvaro i Skandinavien extra mycket. Med i studion finns Kajsa Jonsson som ska gå på Köpenhamnskonserten, vi träffar killen som älskar Justin och svarar på en fråga från en tjej som är hopplöst förälskad i sin idol.

Justin Bieber i Norge

Klockan sju på tisdagen rullade en buss fullproppad med Bieber-fanns från Ålesund i Norge. Målet är Oslo. Vår kompisar på den norska Tv:n, NRK, hoppade på en av bussarna och träffade några av dom som är på väg mot Oslo.

– Jag är jätteglad. Det är inte alltid Bieber kommer till Norge, säger Malene Brautaset som är en av passagerarna på bussen.

 #link=351089#

I Norge är det så stort att Justin kommer att de nationella proven i skolan flyttats så att fansen kan åka på konserten.

Efter de tre konserterna i Oslo åker Justin Bieber till Köpenhamn och nästa vecka kommer han till Stockholm för tre konserter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista