1 av 3
Många människor satte på sig en slöja för att visa sitt stöd till alla muslimska kvinnor. Bild: Instagram
2 av 3
Det här är Sveriges minister med ansvar för lagar och brott, Beatrice Ask. Foto: Scanpix
3 av 3
Nahid Persson Sarvestani är kritisk till Hijabuppropet. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.

Hijab-uppropet: Som tjej ska man få klä sig hur man vill

3:22 min

Som tjej ska man ha rätt att klä sig precis som man vill. Det tycker de som var med och startade hijab-uppropet, där många i Sverige har klätt sig i slöja den senaste veckan.

Hijabuppropet startade efter att en gravid kvinna blev misshandlad av en okänd man på gatan i Stockholm.

Mannen som misshandlade henne tyckte inte att hon skulle ha en slöja på sig, så han ryckte av den och slog henne tills hon svimmade.

Startade hijab-uppropet

Många blev arga efter att de fick höra vad som hänt. Och för att visa sitt stöd startade Nabila Abdul Fattah och några kompisar till henne hijab-uppropet. Det handlar om att man kan klä sig i slöja för att visa sitt stöd.

I veckan mötte de regeringens minister med ansvar för lagar och brott, Beatrice Ask. Hon sade att det inte är okej att man ska bli misshandlad och trakasserad för att man klär sig på ett visst sätt.

Inte alla som gillar idén

Hijab-uppropet blev väldigt uppmärksammat och många tyckte att det var en bra protest, både i Sverige och utomlands.

Men dokumentärfilmaren Nahid Persson Sarvestani, som flydde från Iran till Sverige i början av 1980-talet, tycker inte om det:

– Jag blev förbannad och riktigt arg när jag hörde det här. Slöja är ju förtryck. Det är männen som har skapat slöja för att kontrollera kvinnor, säger hon.

Junior i P4
junior@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista