Juniors reportrar Dorna Salmani och Olle Rydqvist undersöker i vilket land Olles skjorta är tillverkad. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio

Vem har sytt din skjorta, Olle?

Lyssna: Olle och Dorna i klädbutiken
4:08 min

"Made in Bangladesh" eller "Made in Cambodia" står det ofta i kläderna vi köper här i Sverige. Junior i P4:s reportrar Dorna Salmani och Olle Rydqvist började fundera på varifrån kläderna kommer och vilka löner textilarbetarna i de länderna har.

Den senaste tiden har det varit mycket protester bland textilarbetare i Bangladesh och Kambodja. I de två länderna sys många av de kläder som säljs av stora klädkedjor här i Sverige.

De som syr kläderna tjänar mellan 400 och 500 kronor i månaden. Visserligen är mat och boende billigare där, men pengarna räcker ändå inte till att äta mat tre gånger om dagen och till att köpa tillräckligt med kläder.

Viveka Risberg jobbar på Swedwatch som ser till att svenska företag som tillverkar saker utomlands sköter sig:

– Man ska fortsätta köpa kläder från Bangladesh och Kambodja men man kan fråga i affären hur mycket de som syr kläderna tjänar. Och så kan man säga att man tycker det är viktigt att de får en bra lön.

På så sätt kan man påverka företagen så att de jobbar hårdare för att arbetarna ska ha bättre betalt.

Anna Tigerström
anna.tigerstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".