Klass 6 c på Frillesåsskolan håller upp lappar mot appen Secret. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
Klass 6 c på Frillesåsskolan har skrivt lappar med sina tankar om vad som händer bland de som använder appen Secret. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio

Skolklassen som säger nej till Secret

Reportage: "Många använder appen till att skriva hat"
2:39 min

I appen Secret kan man skriva till varandra utan att avslöja vem man är. I klass 6 c på Frillesåsskolan utanför Kungsbacka har eleverna tröttnat på att en del använder Secret för att mobbas. Därför har de gjort en film som heter "Say no to Secret - speak freely" (säg nej till Secret - tala fritt).

– Secret är en app som från början var till för att man ska kunna skriva ut sina fobier anonymt men det har spårat ur och många använder den till att skriva hat mot andra, berättar Frida Ahlqvist som går i klass 6 c på Frillesåsskolan.

Klassen bestämde sig för att bilda opinion mot Secret för att andra ska tänka till innan de laddar hem appen. Andreas Sundwall kom på idén att göra en film.

– Vi gjorde en film där vi höll upp lappar med text på berättar Andreas.

På lapparna står det bland annat:

Tusentals blir kränkta varje dag.

Kränkningarna kan sätta spår för livet.

Vem har kränkt mig? Är det någon på min skola?

#Stoppa Secret - speak freely.

Junior i P4 har försökt komma i kontakt med företaget som står bakom Secret. Vi har skickat mejl till dem med frågor som vi vill ha svar på men de har inte svarat oss.

Här kan du titta på klassens film.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".