Tindra Sandberg och Albin Enbacke i Kiruna. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
Tindra Sandberg och Albin Enbacke bor i det område i Kiruna som inte kommer att finnas kvar. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio

Tindras och Albins stad Kiruna ska flyttas

Reportage: Därför ska Kiruna flyttas
4:16 min

Tänk dig att nästan en hel stad ska flyttas! Det är precis vad som ska hända i Kiruna. Där ska stora delar av staden rivas. Det beror på att det finns en gruva under marken och att det finns risk att marken rasar.

Ungefär 6 000 personer i Kiruna måste lämna sina hem när staden ska flyttas. Nya hus, affärer och ett nytt stadshus ska byggas upp ungefär tre kilometer bort.

Tindra Sandberg och Albin Enbacke är 12 år och  bor i Kiruna. Deras hus kommer att rivas om några år.

– Det är tråkigt för jag har ju bott där i hela mitt liv, säger Tindra.

– Jag har spelat landhockey där och tågstationen som jag har gått till ofta på sommaren finns inte kvar, berättar Albin.

Att Tindra, Albin och många andra inte kan bo kvar beror på att gruvan under marken ska bli större. Och när de gräver under marken kan den rasa och det blir farligt att bo där.

Gruvan är väldigt viktig för Kiruna eftersom många jobbar där. Och skulle gruvan lägga ner skulle många förlora jobben och ändå tvingas flytta från Kiruna.

Och det finns ändå en del bra saker med att ett nytt Kiruna ska byggas upp.

– Det är ju kul med nytt och att det ska bli en ny ishall, säger Albin.

Om fyra år ska ett helt nytt centrum med ett nytt stadshus vara klart. Men efter det tar det många år innan hela det nya Kiruna med nya villor och lägenheter är klart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".