Stefan Löfven (S) och Anna Kinberg Batra (M). Foto: TT
Stefan Löfven (S) och Anna Kinberg Batra (M). Foto: TT

Det blir inget extraval

Det kommer inte att bli något nytt val i Sverige i mars. Politiker från olika partier har nu kommit överens om massa saker som gör att socialdemokraterna och miljöpartiet kan fortsätta att regera.

Sveriges regering består av socialdemokraterna och miljöpartiet. Regeringen fick tidigare inte igenom sin budget i riksdagen, den fick helt enkelt inte tillräckligt många röster. Budgeten är viktig eftersom den talar om hur statens pengar ska användas, till exempel hur mycket pengar som ska satsas på skolan.

När regeringen inte fick igenom sin budget sa statsminister Stefan Löfven att det skulle bli ett extraval i mars. Svenska folket skulle få rösta fram en ny regering, men nu blir det alltså inget val. Anledningen är att regeringen och alliansen (moderaterna, centern, folkpartiet och kristdemokraterna) gjort en överenskommelse.

Den innebär bland annat att om en regering inte har tillräckligt med röster i riksdagen, alltså egen majoritet, ska den ändå kunna få igenom sin budget och därmed kunna bestämma hur statens pengar ska användas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".