Sophia visar upp en rosa tygbit som hon sytt en spelplan av i syslöjden. Foto: Anneli Koskinen/Sveriges Radio
I USA hade Sophia ingen syslöjd, men här visar hon upp en sak hon sytt på lektionen i Sverige. Foto: Anneli Koskinen/Sveriges Radio

Sophia från USA testade att gå i svensk skola

2:46 min

Sophia Nilsson är 10 år och bor vanligtvis i USA. Men en dag bestämde hon sig för att gå en termin i en svensk skola. Hon ville träffa nya kompisar och träna svenska.

Sophia säger att det är många saker som är annorlunda här i Sverige. I USA har de till exempel inte någon skolmat, utan måste ta med sig egen mat hemifrån.

– Jag tycker det är bättre när man får mat i skolan för att då har alla samma mat ungefär. Hemma tog man med sig egen mat och en del hade inte med sig så bra mat, de hade choklad och godis, berättar hon.

Sophias pappa är från Sverige och hon kunde lite svenska innan hon bestämde sig för att testa att bo hos sin farmor och farfar i Gemla i Småland och gå i skolan där istället.

I Sophias vanliga skola har de också skoluniform, alltså speciella kläder som såg likadana ut. Dessutom hade de inte slöjd på schemat, något som Sophia tyckte var svårt när hon började med det i Sverige.

– Jag tycker det är roligt, men ibland är det jobbigt eftersom vi aldrig har jobbat med det hemma.

Nu har Sophia åkt tillbaka till USA, men innan hon åkte så sa hon att hon tyckt om att gå i skolan här i Sverige, även om hon saknat sin vanliga skola också.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista