William Gustafson filmar med appen Periscope.
William Gustafson filmar med appen Periscope. Foto: Madeleine Nilsson

Lärare hänger på Periscope

3:42 min

Det är inte ovanligt att barn blir kränkta och smygfilmade i appen Periscope. Nu reagerar många lärare och föräldrar.

- Man kan skriva till exempel A-F och betygsätta människors utseende, berättar William Gustafson i 6c på Blommensbergsskolan i Stockholm.

Periscope är en app som du filmar och livesänder med. Du väljer titel på sändningen och kan se hur många som tittar på din livesändning. Tittarna kan gilla och kommentera din sändning.

- Vissa personer har livesändningar på lektioner och skriver ”vid 10 följare gör vi så läraren flippar ur”, säger Natalie Heppel-Mooney.

På Blommensbergsskolan i Stockholm har rektorn valt att inte förbjuda appen utan istället uppmanar hon föräldrar och lärare att ladda ner appen och titta på det som livesänds.

- Varför vi inte gått ut med förbud är för att när vi arbetade med Ask-sidan märkte vi att många elever blev kränkta men inte berättade det för någon vuxen eftersom de var rädda att få ett förbud för att använda sidan, säger rektor Jenny Stanser på Blommensbergsskolan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista