Hayat Almassri och Maria Hamadh går i Bredängsskolan men tidigare gick de i skolan i Syrien
Hayat Almassri och Maria Hamadh går i Bredängsskolan men tidigare gick de i skolan i Syrien. Foto: Madeleine Nilsson

Så var skolan i Syrien före kriget

Fler läxor än i Sverige
3:37 min

Hayat Almassri och Maria Hamadh är kusiner och kommer från Syrien. Nu bor de i Sverige och går i Bredängsskolan i Stockholm. Hayat och Maria har märkt att det finns både skillnader och likheter mellan skolan i Sverige och skolan i Syrien.

- I min gamla skola i Syrien fanns det en affär där man kunde köpa glass och godis, men det gick inte att låna saker att leka med på rasterna och man var tvungen att ta med sig egen lunch till skolan, berättar Hayat.

I Syrien går man precis som i Sverige i skolan fem dagar i veckan, men istället för att vara ledig på söndagar är man ledig på fredagar. Skoldagarna är kortare i Syrien, men man får mer läxor enligt Hayat. 

- Jag tycker skolan här i Sverige är bättre, säger Maria. Hayat håller med, men hon vill ändå flytta tillbaka till Syrien.

- Jag hoppas att jag kommer till Syrien innan jag börjar gymnasiet för hela min släkt är där och jag vill ha Syrien som mitt land. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".