Charlotte Kalla och Ibbe står bredvid varandra.
Charlotte Kalla kan åka skidor i 60 kilometer i timmen. Foto: Madeleine Nilsson/Sveriges Radio.

"Det är både pinsamt och frustrerande att ramla"

3:34 min

En vanlig dag kan se olika ut för en skidåkare men för Charlotte Kalla är det träning två gånger om dagen om hon är hemma vid sitt hus i Sundsvall.

Juniors kändisreporter Ibbe träffade Charlotte Kalla när hon var på ett hotell i Stockholm.

Hur snabbt går det när man tävlar?

– Oj, går det som snabbast i utförskörning är det nog över 60 km/h på ett par smala skidor, så det går undan, berättar Charlotte.

Det värsta som hänt Charlotte under en tävling är att hon har ramlat och hon tycker det både är pinsamt och frustrerande eftersom hon vill prestera så bra som möjligt under tävlingar. Ibbe frågar henne om hon har några trix på hur man kommer upp när man har ramlat.

– En liten kullerbytta från sidan funkar bra, då är man snabbt uppe och varken skidor eller stavar går sönder. Men man får öva på det så man blir bra, säger Charlotte.

Som skidåkare har man ingen lön från landslaget utan man får pengar från sponsorer och samarbeten man gör. Charlotte tjänar runt 30 000 kronor i månaden. Just nu drömmer hon om att bli så bra som möjligt på de olika skidteknikerna som sprint, skate och klassiskt.

– Men också om mästerskap som OS i Pyeongchang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista