Linnea Nygren visar upp meddelandet på sin telefon.
Linnea Nygren fick kedjebrevet på Snapchat. Foto: Anneli Koskinen/Sveriges Radio

Falskt kedjebrev sprids på Snapchat

"Jag kommer mörda dig om du inte skickar vidare"
1:21 min

Den senaste tiden har många barn fått ett meddelande på Snapchat som gjort dem väldigt rädda. Men allt i meddelandet är påhittat.

"Hej..... Jag heter Theresa Fidalgo. Jag är ett spöke. Du läste rätt, jag dog år 1983. Va inte rädd jag har inte mördat nån, men jag kommer att mörda just DIG. Om du inte skickar detta till över tio personer inom veckan så kommer jag att stå i ditt rum på natten..."

Det är delar av kedjebrevet som många fått. Men allt är påhittat och kommer troligtvis från en över 10 år gammal film och har spridits i många olika länder på flera språk.

Vi tog reda på mer om kedjebrev:

  • Det är svårt att veta vem eller vilka som sprider dem. En sådan här spökhistoria är helt ofarlig och är troligtvis bara till för att skrämmas.

  • Om du får ett kedjebrev är det bästa att kasta det eftersom du inte vet vem som ligger bakom. I värsta fall kan det vara någon som vill ha ut information från din telefon eller dator.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".