Jonas Forssell - tonsättare

Jonas Forssell

2:08 min

Jonas Forssell är tonsättare och studerade komposition och instrumentation vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1979–1982 för Hans Eklund och Arne Mellnäs. Dessutom jazz och arrangering för Bengt-Arne Wallin. Han är själv klarinettist och saxofonist i olika genrer ch har arbetat som teatermusiker. Han har skrivit musik till uppsättningar vid Riksteatern och stadsteatrarna i Göteborg och Uppsala.

1996–1998 var Jonas Forssell konstnärlig chef för Norrlandsoperan och sedan 1999 är han tonsättare på heltid. Från 2006 är han ”Composer-in-Residence” på Malmö Opera där han skrivit tre operor. Det är just opera som han har koncentrerat sitt komponerande på. Några operaverk i urval: Hästen och gossen (1988), Riket är ditt (1991), Trädgården (1999), Träskoprinsessan (2007), Death and the Maiden (2008) och den 12:e februari 2011 har Hemligheter premiär på Malmö Opera. Det är en opera om Emanuel Swedenborg. Librettist är Magnus Florin.

Arbetet med den operan skildras i en serie om fem radioprogram här i P2. De heter Tillkomsten av en opera och sänds på Musikmagasinets tid. Urpremiären kommer också att sändas direkt i P2 Live Opera. Följ länkarna nedan.  

Jonas Forssell är son till författaren Lars Forssell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista