1 av 2
Rum - Alcro och Konstfack
2 av 2
Rum - Alcro och Konstfack
24 januari 2011

Ljus och färg påverkar - varför glömdes ljudet?

Jag fick ett pressmeddelande från Konstfack och färgfirman Alcro. De har ett projekt där man studerar hur ljus och färg påverkar våra prestationer. Med hjälp av olika försökspersoner ska man undersöka vad dämpade ljus och neutrala färger jämfört med skarpare ljus och starka färger gör för våra arbetsresultat. Kika på bilderna får ni se. Det här projektet Optima blir klart i slutet av februari.

Eftersom vi på Hjärtslag just håller på med ett program om rum - akustik, storlek, klang, upplevelse - tycker vi att det här är mycket intressant.

Men var tog ljudet vägen i undersökningen? Om du har olika textilier i ett rum påverkar det också arbetskapaciteten. Om du möblerar olika med annorlunda material förändrar det situationen. Vilken typ av textil i gardinen kan vara avgörande. Ett rum har gardin - det andra inte. Det är olika mattor och olika placeringar av dem. Synd att man inte tog chansen till 100%.  

/Per 

Just programmet om Musik och rum sänds 13 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista