26 januari 2011

Mer om ljud, ljus och färg i Hjärtslag

1:57 min

Jag fick ett ebrev. Det gällde det här projektet som Konstfack gör med Alcro. Kika på bloggen den 24 januari. Pressmeddelandet de hade skickat ut var felaktigt formulerat, det handlade inte om de skilda prestationer man kunde göra i de olika rummen. Det handlade i stället om ett sätt att mäta upplevelsen av ett rum och sedan att utveckla en metod för att bättre kunna lista ut hur man uppfattar ett rum som helhet.

Bra mätmetoder behöver vi fler av. Ni vet - som man frågar får man svar. De hade till exempel först frågat: Finns det något som är bländande i rummet och fått många svar. Men när man frågade om det fanns något som är störande i rummet var det få som uppfattade något som bländade.

De hade haft olika ljud med i undersökningen initialt, men insåg snabbt att mängden variationer ökade enormt. Bland annat hade man fört in en tickande klocka och en radio från rummet bredvid. Om man får mer forskningspengar kan vi föra in ljudet igen, berättade projektledaren Karin Fridell Anter som är docent på Konstfack.

Det kan behövas. I dagens Dagens Nyheter skriver man om den danska undersökning som visar att den som bor med trafikbuller alldeles utanför dörren kan få allvarliga problem. De löper helt enkelt ökad risk att drabbas av stroke – ett akut livshotande tillstånd. Det är en liten undersökning och många frågor kvarstår, men om sambandet stämmer innebär det att flera hundra svenskar drabbas varje år.

I Hjärtslag pratar formgivaren Johan Huldt om det här - är tystnad en lyx som enbart de som har råd kan unna sig?

/Per

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista