31 januari 2011

Att missbruka musiken - Hjärtslag undrar

Töres Theorell: Musiken väcker så många olika minnen
4:21 min

Nu har jag redigerat delar av intervjun med Töres Theorell och det är mycket som fastnar – bara ett sådant enkelt konstaterande att ’Allt som är bra kan också missbrukas’. Jag fiskar i intervjun efter om det skulle kunna gå att använda sig att det som musikterapeuter vet, att musik kan ge medicinska förbättringar - om det skulle kunna användas mera ordnat.

Att inte bara skriva ut musik/kultur på recept – jo men det kan vara bra, men det finns fällor… Om man snurrar på orden och tankarna lite mer kan det resultera i det som hände i Tyskland under Nazitiden och i Sovjet – att all musik som INTE är bra för människan förbjuds och förföljs. Det blir en kultur i människans tjänst, eller inte alls. Vi talar om kultur som kan gå fel… Och om musik som kan väcka de värsta minnena, till och med de man inte visste att man hade.

Theorell berättar delvis om det här i det första programmet nu på söndag den 6:e februari - men också i kommande program. Till exempel i det om Musik och makt, krig. Det sänds 27 februari.

/Per

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".