Mindmap till rum - dramaturgisk skiss för programmet
4 februari 2011

Allvar är ordet... på Hjärtslags redaktion

I alla fall nästan.

Under nära nog två år har jag funderat kring den här programserien, sedan augusti har vi arbetet med den och nu på söndag är det dags för sändning.

41 personer har vi intervjuat och de allra flesta under mer än en timme. Många av dem är med i kanske ett eller två program, andra i flera. Många har fått frågor i sin roll som experter, men flera har också fått frågor som bara löst angränsar till deras huvudsakliga profession. Det har gett oväntade svar många gånger. Vi på redaktionen är mycket tacksamma för att de har haft modet att lita på oss i redigeringen.

410 timmar är lika med 24 600 minuter. De ska bearbetas ner till 480 minuter. Varje program innehåller cirka 40 minuter intervju, 5 studiotal och 15 minuter musik.

Kika på bilden.  

Efter varje intervju har vi ordnat samtalet i olika ämnesområden som passar programmen och sedan lägger jag ett gigantiskt pussel. Jag sorterar upp de olika frågeställningarna och gör något som liknar en mindmap. Sedan drar jag en dramaturgisk linje mellan de olika punkterna. Linjen brukar innehålla de här fyra -klassiska- hållplatserna:

Hallå! (intro/påa)
Vad? (ämnet)
Varför? (fördjupning, övertygelsen, övertalandet)
Avrundning (summering)

Nu återstår att bevisa för er lyssnare att det fungerar.

/Per

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".