Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Diskuterar, filosoferar och reflekterar kring musikens roll i olika sammanhang
Hjärtslag - om musik och rum - från 13 feb 2011

Är tystnaden en lyx för de rika?

Publicerat torsdag 16 februari 2012 kl 12.00
1 av 9
Yasuhisa Toyota - akustiker i DRs konsertsal
2 av 9
Birgitta Svendén - operachef och VD. Fotograf: Alexander Kenney. (något beskuren)
3 av 9
Lars-Åke Thessman - scenograf
4 av 9
Karin Erskine - kostymdesigner
5 av 9
Johan Huldt - formgivare och inredningsarkitekt
6 av 9
Margareta Zetterblom - forskare på Textilhögskolan
7 av 9
Jan-Inge Gustafsson - akustiker
8 av 9
Karl Tillberg - industridoktorand och akustiker
9 av 9
Catharina Dyrssen - arkitekt och professor

I det andra programmet av tolv talar vi om musiken i alla våra olika rum. Är tystnaden en lyx för de som kan betala? När kommer gardinen som lyser, spelar musik och byter färg? Hur får vi ett kontor som är tillräckligt tyst för arbetsro men tillräckligt stimulerande så att idéer sprids? Hur scenograferar man en opera så att musiken når ut till oss i publiken? Varför låter konsertsalar så olika? Är det en ny musikscen när rockmusiken läcker från hörlurarna på de som reser i tunnelbanan?

De personer vi har talat med i det andra programmet är formgivaren Johan Huldt, arkitekten Catarina Dyrssen. Dessutom operachefen Birgitta Svendén, scenografen Lars-Åke Thessman, kostymdesignern Karin Erskine, akustikerna Yasuhisa Toyota och Jan-Inge Gustafsson och doktoranderna Margareta Zetterblom och Karl Tillberg.

Lyssna på några av dem som medverkar i programmet.

Musiken är av Strauss, Vangelis, Gefors, Sibelius, Monteverdi, och med Rysanek, Svendén, Vega, Savall, Gardiner, Clayton, Järvi, Göteborgs symfoniker, Bothén, Åke Wassing, New Tango Orquesta, Bajofondo, Count Basie, Duran & Garcia, Nick Drake och Sonny Stitt.

Vi har försökt att varva bredare ämnen med mera konkreta, även om innehållet i varje program varvas. Först minne, sedan rum, därefter sorg som följs av makt och krig. (Mer finns att läsa under västerspalternas Om Hjärtslag och Påverka innehållet.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".